ELEKTRONİK İHALE DÖNEMİ BAŞLIYOR..


27.05.2016 tarih ve 29724 (Mükerrer) sayılı resmi gazetede yapılan değişikliklerden sonra 1Temmuz 2016 tarihinden sonra idareler bazı mal ve hizmet alımı ihalelerini elektronik ortamda yapabileceklerdir. Elektronik ihalelerle ilgili yaptığımız tespitler aşağıda sıralanmıştır.

1.      Yaklaşık maliyeti 213.072 TL nin altında olan ve açık ihale usulü ile yapılan mal ve hizmet alımı ihaleleri elektronik ortamda beyan usulü ile yapılabilir.

2.      Yapım işi ve  danışmanlık ihaleleri ile pazarlık ve belli istekliler ihale usulü ile yapılan vaya yaklaşık maliyeti 213.072,00 TL nin üzerinde olan mal ve hizmet alımı ihaleleri elektronik ortamda teklif alınarak yapılamazlar.

3.      Elektronik ortamda teklif alınan ihalelerde, EKAP üzerinden ihale ilanı yayınlanması için idarelerden ücret alınmaz.

4.      İdareler ihale bilgileri ve ihale konusu işe ait teknik şartnameyi EKAP 'a kaydedeler. Teknik şartnamesi EKAP'a yüklenemeyen ihaleler elektronik ortamda teklif alınarak yapılamazlar.

5.      İstekliler geçici teminatı “EKAP Üzerinden Online Bilgi Alışverişine Yönelik İşbirliği Yapılmasına Dair Protokol” imzalamış olan bankalardan elektronik ortamda alırlar. Elektronik ortamda düzenlenen geçici teminat mektubuna ilişkin bilgiler, banka tarafından EKAP’a aktarılır. Elektronik ortamda düzenlenen geçici teminat mektubuna banka tarafından ayırt edici bir numara verilir ve bu numara istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir.

6.      Geçici teminat mektubu dışındaki teminatların saymanlık ya idarelerin veznelerine yatırılması durumunda, teminatın yatırıldığına ilişkin belgeler bilgisayarda taratılarak, istekli tarafından EKAP üzerinden e-teklif kapsamında gönderilir.

7.      Elektronik ortamda teklif alınan ihalelerde banka refarans mektubu istenmez.

8.      İstekliler teklif mektubunu EKAP üzerinden doldurarak e-imza ile imzalarlar. Ortak girişimlerde bütün ortaklar teklif mektubunu e-imza ile imzalamak zorundadırlar.

9.      Teklif mektubu ve geçici teminat dışında kalan ve idarece istenilen yeterliliğe ilişkin diğer belgeler istekliler tarafından bilgisayrda tartılarak EKAP üzerinden gönderilir.

10. İstekliler tekliflerini ihale tarih ve saatine kadar EKAP üzerinden gönderirler.EKAP, e-imza ile imzalanmış e-teklifi Kuruma göndermeden önce şifreleme işlemi yapar. Şifreleme sonucunda EKAP tarafından oluşturulan e-anahtar, istekliler tarafından kaydedilir. e-teklifin açılma saatine kadar EKAP üzerinde saklanarak açılmaması sağlanır. Teklife ilişkin e-anahtar ihale tarih ve saatinden sonra, tekliflerin açılacağı saate kadar istekliler tarafından EKAP üzerinden gönderilir. Tekliflerin açılacağı saate kadar istekliler tarafından e-anahtarları gönderilmeyen teklifler değerlendirme dışı bırakılır.

11. İhale tarih ve saati ile tekliflerin açılma saati arasında asgari üç saatlik bir farkın bulunması kaydıyla, e-teklifler, aynı günün mesai saatleri içerisinde istekliler ve hazır bulunanlar önünde ihale komisyonu tarafından EKAP üzerinde açılır.

12. EKAP üzerinden teknik bir problem olması idarenin EKAPa erişim sağlayamaması durumunda tekliflerin açılması beş gün kadar ertelenebilir.

13.  İhale komisyonunca ihale dokümanında belirtilen saatte kaç teklif verilmiş olduğu hazır bulunanlara duyurulur. İsteklilerin belgelerinin eksik olup olmadığı ve teklif mektubu ile geçici teminatlarının usulüne uygun olup olmadığı kontrol edilir. Geçici teminat mektuplarının değerlendirilmesi, geçici teminat tutarının teklif bedelinin yüzde üçünü karşılayıp karşılamadığının ve geçici teminat mektubu geçerlilik süresinin EKAP tarafından kontrol edilmesi suretiyle yapılır. İstekliler ile teklif fiyatları ve yaklaşık maliyet açıklanır ve EKAP üzerinden “İsteklilerce Teklif Edilen Fiyatlara İlişkin Tutanak” hazırlanır. Hazırlanan bu tutanaklar durum izleme ekranında ihaleye katılan istekliler tarafından görülebilir ve EKAP üzerinde kayda alınır. Bu aşamada; hiçbir teklifin reddine veya kabulüne karar verilemez, teklifi oluşturan belgeler düzeltilemez ve tamamlanamaz. Teklifler ihale komisyonunca hemen değerlendirilmek üzere ilk oturum kapatılır.

14. Tekliflerin idarece değerlendirilmesinden sonra, teklifleri idarece kabul edilen tekliflerden en düşük fiyatı teklif eden ilk iki istekliye, beyan ettikleri belgelerden, EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet siteleri üzerinden sorgulanamayanlar ile teknik şartnameye cevaplar ve açıklamalara ilişkin tevsik edici belgeleri, belgelerin sunuluş şekline uygun olarak sunmaları için iki iş gününden az olmamak üzere makul bir süre verilir.

15. Verilen süre içerisinde beyan edilen belge ve bilgileri doğrulayan belgeleri sunmayan veya numune değerlendirilmesi ve demonstrasyon işlemlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmeyen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Sunduğu belgeler beyan ettiği bilgileri doğrulamayan veya numune değerlendirilmesi ve demonstrasyon işlemi başarısız sonuçlanan isteklilerin teklifleri ise değerlendirme dışı bırakılır. Bu işleme en düşük teklif fiyatına sahip ilk iki istekli tespit edilene kadar devam edilir ve ihale en düşük teklif fiyatına sahip istekli üzerinde bırakılarak sonuçlandırılır.

16. İstekliler tarafından beyan edilen bilgiler ile bu bilgileri tevsik etmek amacıyla sunulan belgeler arasında farklılık bulunması durumunda; belgelerde yer alan bilgilerin ihalede öngörülen şartları sağlaması kaydıyla tekliflerin geçerliliği etkilenmez ancak ihalede öngörülen şartların sağlanamadığının anlaşılması durumunda, bu isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELEKTRONİK EKSİLTME NEDİR ? ELEKTRONİK EKSİLTME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Nefaset Kesintisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılmalıdır? Nefaset Kesintisi Nasıl Hesaplanmalıdır?

Kesin Hakediş sırasında Sopaj (Gelir Vergisi) Kesintisi Yapılır mı?