İş Ortaklıklarında Sözleşme Devri Durumunda İş Deneyim Belgesi Düzenlenme Koşulları


İş ortaklığı olarak yapılan yapım işlerinde, ortağın biri ortaklıktan çekilmesi ve iş ortaklıktaki payını ortaklığın diğer ortaklarına devretmesi durumunda işi tamamlayan ortaklara hangi durumda iş deneyim belgesi düzenlenebilir?


           Yazımızda bu konuyu incelemeye çalışacağız.
 
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin "Belge düzenleme koşulları" başlıklı 44. maddesinde

"(3) İdarenin izni ile devredilen ve geçici kabulü yapılan işlerde;
a) (Değişik:RG-3/7/2009-27277)Devir öncesinde veya sonrasındaki dönemde işin ilk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranındaki kısmını gerçekleştiren yüklenicilere “yüklenici iş bitirme belgesi”,
b) İlk sözleşme bedelinin en az % 80’i oranında denetleme ve yönetme görevinde bulunan mimar veya mühendislere “iş denetleme belgesi” veya “iş yönetme belgesi”,
düzenlenir.

(6) (Değişik:RG-3/7/2009-27277) İş ortaklığında, ortakların biri veya birkaçı tarafından sözleşmenin devredilmesi halinde, ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inde bulunan ortağa geçici kabul sonrası iş deneyim belgesi düzenlenir. " hükmü
"İş deneyim belgelerinin verilmesi" başlıklı 47. maddesinde ise
"(5) Ortak girişimler için
a) İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerde, ortakların her birinin hissesini ayrı ayrı gösteren ortak sayısı kadar iş bitirme belgesi düzenlenir,"
 
"İş Deneyim Belgelerinin Değerlendirilmesi" başlıklı 48i maddesinde ise
"(3)(Değişik:RG-16/7/2011-27996)İş ortaklığı tarafından gerçekleştirilen işlerden edinilen iş deneyim belgelerindeki tutarlar, aday veya isteklinin belge sahibi iş ortaklığındaki hisse oranları esas alınarak değerlendirilir. Ancak ihaleye katılan iş ortaklığının ortakları tarafından ortaklık oranları ve yapısı aynı olmak kaydıyla daha önce kurulmuş olan iş ortaklığının gerçekleştirdiği bir işten elde ettiği iş deneyim belgesi sunulması halinde, iş ortaklığının iş deneyiminin değerlendirilmesinde ortakların hisse oranlarına bakılmaksızın sunduğu belge üzerindeki tutar esas alınır. "
 
 İş deneyimini gösteren belgeler”  başlıklı 39’uncu maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde
"(Değişik:RG-3/7/2009-27277)Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan,
işlerle ilgili deneyimlerini gösteren belgeler sunulur."
 
hükümleri bulunmaktadır.


Yukarıdaki hükümlerden de anlaşılacağı üzere iş ortaklıklarında sözleşmenin devredilmesi durumunda ilk sözleşme bedelinin %80 ini tamamlayan ortağa işin geçici kabulü yapılması şartıyla iş deneyim belgesi düzenlenmesi gerekir. Ayrıca devredilen işlerde ilk sözleşme bedelinin en az %80 ini yapılmış olması gerekmektedir. İş ortaklıklarında iş deneyim belgelerindeki tutarlar ise her ortağın hissesi oranında değerlendirilir.
 
Örnekle açıklamak gerekirseiş ortaklığı olarak taahhüt edilen bir işte 550-550 ortaklı A ve B firması olsun. A firmasının işi B firmasına devrettiğini varsayalım. bu durumda işi devralarak tamamlayan B firmasına iş deneyim belgesi düzenlenmesi için bu firmanın işin tamamı boyunca ilk sözleşme bedelinin en az %80 inin yapmış olması ve işin geçici kabulunun yapılmış olması gerekmektedir.
 
 Bu noktada en önemli konu işi devir alan firmanın yaptığı işin tutarının hesaplanmasıdır.
 
Örneğimizden yola çıkarak B firmasının yaptığı iş tutarı şu şekilde hesaplanır: İş ortaklıklarında iş deneyim tutarı ortakların hissesi oranında değerlendirildiğinden, burada da iş ortaklığı devam ettiği müddetçe yapılan iş ortaklık oranına bölünerek hesaplanmalı ve devir tarihinden sonra B firmasının yaptığı iş tutarına eklenmelidir.

İşin ilk sözleşme bedeli 100
TL olsun iş ortaklılığın ortaklık oranları %50-%50 ve işin %78 inin iş ortaklıyla gerçekleştirildiğini düşünelim. Bu durumda B firmasının iş ortaklığı boyunca yaptığı iş tutarı 100x0,78x0,5=39 TL dir. İşin geri kalan kısmında ise (100-78)=%22, 100 TL tutarındaki iş için  100x0,22=22 TL tutarında iş yapılmıştır. B firmasının toplamda gerçekleştirdiği iş tutarı ise 39+22=61 TL dir.
 
B firmasının ilk sözleşme bedeline göre gerçekleştirdiği iş tutarı 61/100=%61 oranındadır. Yani B firması ilk sözleşme bedelinin %80  ini tamamlayamadığı için B firmasına (Doğal olarak A firmasına da ) iş deneyim belgesi düzenlenmemesi gerekir.
 
         Kamu İhale Kurulu'da benzer bir konuda  "Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyimini gösteren belgeler”  başlıklı 39’uncu maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “Devredilen işlerde, devir öncesindeki veya sonrasındaki dönemde ilk sözleşme bedelinin en az % 80’inin gerçekleştirilmesi şartıyla, ilk ilan veya davet tarihinden geriye doğru son onbeş yıl içinde geçici kabulü yapılan, işlerle ilgili deneyimlerini gösteren belgeler sunulur.” hükmü gereğince sunulan iş deneyim belgesinin devir alınan iş kapsamında düzenlenen bir belge olması nedeniyle belge tutarının, belgeye konu işin ilk sözleşme bedelinin %80’ini sağlaması gerektiği, (devir işleminin ortaklardan herhangi birin üzerine yapılması durumunda; toplam tutar devir tarihinden sonra gerçekleştirilen tutar ile devir tarihinden önce hissesi oranında gerçekleştirilen tutarın toplamı üzerinden bu şartın sağlanması gerektiği, belgeye konu işin ilk sözleşme bedeli ile işin devir alınmasından sonra geçici kabule kadar gerçekleştirilen iş tutarı olan 40.501,65 TL dikkate alındığında (devir tarihinden önce hissesi oranında bitirilen iş tutarı hesaplanmaksızın) ilk sözleşme bedeline göre işin (40.501,65 / 43.724,40) x 100=%92,63’lük kısmının işin devir alınmasından sonra tamamlandığı ve bu oranın ilk sözleşme bedelinin %80’lik oranını karşıladığı görülmüştür." şeklinde karar vermiştir.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELEKTRONİK EKSİLTME NEDİR ? ELEKTRONİK EKSİLTME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Nefaset Kesintisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılmalıdır? Nefaset Kesintisi Nasıl Hesaplanmalıdır?

Kesin Hakediş sırasında Sopaj (Gelir Vergisi) Kesintisi Yapılır mı?