BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİNDE YAPILAN HANGİ HESAPLAMA HATALARI ARİTMETİK HATA OLARAK KABUL EDİLİR?

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinin ikinci fıkrasında Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36’ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı  ile  birim  fiyat teklif  cetvellerinde  aritmetik  hata  bulunup  bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Aritmetik hata ve yuvarlama” başlıklı 16.5’inci maddesinde “16.5.1. Birim fiyat teklif cetvelindeki çarpım ve toplamlarda hata olması durumunda aritmetik hata olduğu kabul edilecek ve teklif doğrudan değerlendirme dışı bırakılacaktır. Kısmi teklif verilmesine imkan tanınan ihalelerde, isteklinin aritmetik hata yapılan kısma ilişkin teklifi değerlendirme dışı bırakılarak, teklif verdiği diğer kısımlar üzerinden ihale sonuçlandırılacaktır.
açıklamaları yer almakta iken Kamu ihale Kurumu tarafından 25 Ocak 2017 tarihinde   29959 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan değişiklik ile Kamu İhale Genel Tebliği'ne aşağıdaki istisna maddeyi eklemiştir.


"
16.5.3. Elektronik araçlar yardımıyla tablolama programları (MS Excel, Numbers, LibreOffice Calc ve benzerleri) kullanılarak oluşturulan teklif mektubu eki cetvelin çarpım ve toplamlarında yazılımdan kaynaklanan yuvarlamalar nedeniyle oluşan hesaplama farklılıkları, toplam teklif fiyatının binde birine eşit veya daha az olması ve ihalenin sonuçlandırılmasına esas teklif sıralamasının değişmemesi kaydıyla aritmetik hata olarak kabul edilmeyecek ve bu farklılıklar isteklinin teklif cetvelinde yazılı birim fiyatlar esas alınarak ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilecektir. Yapılan bu düzeltme sonucu bulunan tutar, sınır değer hesabı hariç, isteklinin teklif ve yeterlik değerlendirmesine esas nihai teklif fiyatı olarak kabul edilecektir.”
 

Yukarıdaki hüküm ile birim fiyat teklif cetvelinde yapılan hangi hataların aritmetik hata kapsamında değerlendirileceği hangi hataların aritmetik hata olarak değerlendirilmeyeceği hususlarında kafalarımızın karışmasına yol açmıştır.
 

Aşağıda bu hususlar bugüne kadar verilen KİK Kararlar ışığında açıklanmaya çalışılmıştır.

Birim fiyat teklif cetvelinde yapılan çarpım ve toplama hataları aritmetik hata olarak değerlendirilerek teklif değerlendirme dışında bırakılacaktır.
 

Ancak; birim fiyat teklif cetveli  MS Excel, Numbers, LibreOffice Calc ve benzeri elektronik araçlarla oluşturulduysa ve çarpım yada toplamların yazılması sırasında yuvarlamadan kaynaklı bir hesaplama hatası bulunması ve bu hatanın toplam teklif tutarının binde birine eşit yada daha az olması ve  teklif sıralamasını değiştirmemesi şartıyla aritmetik hata olarak kabul edilmeyecektir.
 

Birim fiyat teklif cetveli elle doldurulduysa yuvarlamadan kaynaklı hesaplama hatası olsa ve bu hata toplam teklif tutarından binde birine eşit yada daha az olsa dahi aritmetik hata olarak değerlendirilecektir.
 

Birim fiyat teklif cetvelinde çarpma yada toplama işleminin hatalı olması durumunda bu hata toplam teklif tutarından binde birine eşit yada daha az olsa dahi aritmetik hata olarak değerlendirilecektir.
 

Birim fiyat teklif cetveli elektronik araçlarla oluşturulduysa ve yuvarlamadan kaynaklı hesaplama hatası toplam teklif tutarının binde birine eşit yada daha az olması ancak yapılan hatanın  teklif sıralamasını değiştirmemesi durumunda bu hata da aritmetik hata olarak değerlendirilecektir.
 

Elektronik araçlarla doldurulan birim fiyat teklif cetvelinde yuvarlamadan kaynaklı yapılan hesap hatası toplam teklif tutarının binde birinden daha fazla ise bu hata da aritmetik hata olarak değerlendirilecektir.

Kaynak : www.kikuyusmazlikkararlari.com



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELEKTRONİK EKSİLTME NEDİR ? ELEKTRONİK EKSİLTME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Nefaset Kesintisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılmalıdır? Nefaset Kesintisi Nasıl Hesaplanmalıdır?

Kesin Hakediş sırasında Sopaj (Gelir Vergisi) Kesintisi Yapılır mı?