25.01.2017 TARİHİNDE YAPILMIŞ OLAN KAMU İHALE MEVZUATI DEĞİŞİKLİKLERİNE İLİŞKİN ÖZET BİLGİ



25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İhale Uygulama Yönetmelik ve Tebliğleri ile ihale mevzuatında kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Aşağıdaki yazımızda bu değişiklikler özet halinde anlatılmaya çalışılmıştır.
25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İhale Uygulama Yönetmelik ve Tebliğleri ile ihale mevzuatında kapsamlı değişiklikler yapılmıştır. Aşağıdaki yazımızda bu değişiklikler özet halinde anlatılmaya çalışılmıştır.
1. Hizmet alımı ihalelerinde yüklenici kârı % 20’den % 7’ye düşürülmüştür.

2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetin /1,3 a bölümü sonucu bulun sınır değer iptal edilmiştir; yaklaşık maliyet ve ihaleye katılan isteklilerin teklifleri kullanılarak belli bir formül ile sınır değer hesaplanarak bu sınır değerin altında kalan tekliflerin aşırı düşük olarak kabul edilecektir.

3. Mal alımı ihalelerinde; Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin dört katının üzerinde olan ihalelerde, idarenin tercihine göre hizmet alımı ihalelerinde kullanılan yöntemlerle aynı yöntem kullanılarak “aşırı düşük teklifler için sorgulama yapma” seçeneği getirilmiştir.

4. Malzemeli yemek alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin açıklanmasına ilişkin olarak, açıklama yapılacak ana girdilerin belirlenmesi, fiyat teklifi alınmayacak girdilerin sınırlı sayma yoluyla belirlenmesi ve isteklilerin sadece birim fiyatlarını açıklaması yönünde değişiklik yapılmıştır.

5. İsteklilerin ihale dosyasında mesleki faaliyetlerini sürdürdüğünü gösteren belgeleri (oda sicil kayıt belgesi) koymasına gerek bulunmamaktadır. İstekliler ihale tarihi itibarıyla mesleki faaliyetlerini sürdürdüğüne dair taahhütname vereceklerdir. Bu belgeler sözleşmeye çağrılan firma tarafından sözleşme sırasında idareye sunulacaktır.

6. İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin,(Ticaret sicil gazetesi, EKAP üzerinden düzenlenmiş iş deneyim belgesi, Ciro v.b)  EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi ve teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgelerin asılları yada noter onaylı suretlerinin sunulmasına gerek bulunmamakta olup, fotokopilerinin sunulması yeterlidir.

7. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgelerinin istenildiği ihalelerinde, banka referans mektubu istenilmesi zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

8. İsteklilerin sundukları katalog veya benzeri belgeler üzerinden yapılacak yeterlik değerlendirmesinde teknik şartnameye uygunluğun denetleneceğinin açıklığa kavuşturulması; bu değerlendirmenin yapılmayacağı ihalelerde sadece belge sunmanın yeterli olduğu yönünde değişiklikler yapılmıştır.

9. Teklif cetvellerinde yuvarlama yada başka nedenlerden dolayı oluşan hesaplama farklılıkları, toplam teklif fiyatının binde birine eşit veya daha az olması ve ihalenin sonuçlandırılmasına esas teklif sıralamasının değişmemesi kaydıyla aritmetik hata olarak kabul edilmeyecek ve bu farklılıklar isteklinin teklif cetvelinde yazılı birim fiyatlar esas alınarak ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilecektir. Yapılan bu düzeltme sonucu bulunan tutar, sınır değer hesabı hariç, isteklinin teklif ve yeterlik değerlendirmesine esas nihai teklif fiyatı olarak kabul edilecektir.

10. Aday veya isteklinin iş hacmi tutarının değerlendirilmesinde, kendi iş hacmi tutarı ile birlikte ortak olduğu ortak girişime/girişimlere ait iş hacmi tutarı da hissesi oranında dikkate alınacaktır.

11. Yurt dışındaki özel firmalara yapım işi gerçekleştiren Türk vatandaşı gerçek kişiler ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişilikler adına yabancı ülkedeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Müşavirlikleri/Ateşelikleri tarafından iş bitirme belgesi düzenlenecektir.

12. Yerli veya yabancı gerçek/tüzel kişilerin, yurt dışında kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleşme kapsamında taahhüt ettikleri işlerdeki deneyimlerini gösteren iş bitirme belgelerinin 01.01.2018 tarihinden itibaren Kamu İhale Kurumu tarafından EKAP’a kayıt edilmesi gerekmektedir. EKAP’a kayıt edilmeyen bu tür belgeler 07.01.2018 tarihinden itibaren iş deneyimini tevsik etmek amacıyla kullanılamayacaktır.

13. İlana ve ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik başvurularda, şikayet dilekçesi ekine ihale konusu alanda faaliyet gösterildiğine ilişkin belge eklenmesi zorunluluğu getirilmiştir.
 
Bu yazı www.kikuyusmazlikkararlari.com sitesinden alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nefaset Kesintisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılmalıdır? Nefaset Kesintisi Nasıl Hesaplanmalıdır?

ELEKTRONİK EKSİLTME NEDİR ? ELEKTRONİK EKSİLTME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Kesin Hakediş sırasında Sopaj (Gelir Vergisi) Kesintisi Yapılır mı?