kikuyusmazlikkararlari.com Kaybettiğiniz İhaleleri Geri Kazandırır



Danışmanlığını yaptığımız Salihi İnşaat Mühendislik Petrol Gıda Tekstil San. Ve Tic. Ltd. Şti. nin sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin EKAP'a kayıtlı olmadığı gerekçesiyle İdare tarafından hukuksuz olarak değerlendirme dışında bırakılması sonucu KİK'e yaptığımız itirazen şikayet başvurusu sonucu KİK DÜZELTİCİ İŞLEM KARARI VERMİŞTİR.

Sizde sitemizden danışmanlık hizmeti alın, ihalelerden boş yere elenmeyin. KİK'in kararının tam metni aşağıdaki gibidir.

Toplantı No :
2017/004

Gündem No : 92

Karar Tarihi : 18.01.2017

Karar No : 2017/UY.III-288


Şikayetçi:

Salihi İnşaat Mühendislik Petrol Gıda Tekstil San. Ve Tic. Ltd. Şti.


İhaleyi Yapan Daire:

Jandarma Genel Komutanlığı Aksaray İl Jandarma Komutanlığı 


Başvuru Tarih ve Sayısı:

27.12.2016 / 72236


Başvuruya Konu İhale:

2016/397697 İhale Kayıt Numaralı "Aksaray / Ortaköy İlçe Jandarma Komutanlığı Hizmet Binası Yapım İşi" İhalesi


TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

Başkan: Hamdi GÜLEÇ

Üyeler: II. Başkan Şinasi CANDAN, Osman DURU, Erol ÖZ, Köksal SARINCA, Dr. Ahmet İhsan ŞATIR, Hasan KOCAGÖZ, Oğuzhan YILDIZ


BAŞVURU SAHİBİ:

Salihi İnşaat Mühendislik Petrol Gıda Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.,

Meydan Mahallesi Necip Fazıl Kısakürek Cad. Gürşelale Apt. A Blok Kat: 1 No: 1 AKSARAY


İHALEYİ YAPAN İDARE:

İçişleri Bakanlığı Aksaray İl Jandarma Komutanlığı,

Tacın Mah. E-90 Kara Yolu Üzeri No: 50 68100 AKSARAY


BAŞVURUYA KONU İHALE:

2016/397697 İhale Kayıt Numaralı “Aksaray/Ortaköy İlçe Jandarma Komutanlığı Hizmet Binası Yapım İşi” İhalesi


KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Jandarma Genel Komutanlığı Aksaray İl Jandarma Komutanlığı tarafından 17.11.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Aksaray/Ortaköy İlçe Jandarma Komutanlığı Hizmet Binası Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Salihi İnşaat Mühendislik Petrol Gıda Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 16.12.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 20.12.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 27.12.2016 tarih ve 72236 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 27.12.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.


Başvuruya ilişkin olarak 2016/3183 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.


KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.


İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, sunulan iş deneyim belgesinin Irak Devleti Kürdistan Bölgesi Kooperatif Genel Başkanlığı tarafından düzenlenen iş bitirme belgesinin yurtdışında yapımı gerçekleştirilmiş yapım işine yönelik düzenlenen iş deneyim belgesi olduğu, yurt dışında, yurtdışındaki kamu veya özel sektöre gerçekleştirilen işlerle ilgili olarak belgeyi düzenleyecek kurum veya kuruluşun EKAP’a kayıtlı olmaları zorunluluğunun bulunmadığı, bu nedenle sunulan işdeneyim belgesinin EKAP’A kayıt edilmesi zorunlu olmadığından tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.


Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.


Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlemesi” başlıklı Ek Madde 1’de “(1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31/8/2014 tarihinden sonra düzenlenecek olan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur.

(2) İlanı veya duyurusu 31/8/2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 1/9/2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan iş deneyim belgelerinin asıllarının 1/7/2016 tarihine kadar belgeyi düzenleyen idareye teslim edilmesi ve EKAP üzerinden yeniden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur. Bu durumda; EKAP üzerinden düzenlenen yeni belgeye, daha önce düzenlenen belgenin tarih ve sayısının da belirtildiği ve eski belgenin yerine verildiğine dair bir şerh düşülür ve eski belge dosyasında muhafaza edilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca EKAP üzerinden kayıt edilme zorunluluğu getirilen iş deneyim belgeleri EKAP üzerinden kayıt edilmedikleri müddetçe ilanı veya duyurusu 1/7/2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamaz.

(4) İlanı veya duyurusu 1/9/2014 tarihinden sonra yapılan ihalelerde, aday veya istekliler tarafından sunulan ve üzerinde EKAP belge numarası bulunan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden sorgulanması zorunludur.” hükmü,


Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenmesi” başlıklı 30.8’inci maddesinde “(1) İş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından 31/8/2014 tarihinden sonra düzenlenecek olan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur.

(2) İlanı veya duyurusu 31/8/2010 tarihinden sonra yapılan Kanun kapsamındaki ihalelere ilişkin olup EKAP’a kayıt edilmeden 1/9/2014 tarihine kadar düzenlenmiş bulunan iş deneyim belgelerinin asıllarının 1/7/2016 tarihine kadar belgeyi düzenleyen idareye teslim edilmesi ve EKAP üzerinden yeniden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunludur. Bu durumda; EKAP üzerinden düzenlenen yeni belgeye, daha önce düzenlenen belgenin tarih ve sayısının da belirtildiği ve eski belgenin yerine verildiğine dair bir şerh düşülür ve eski belge dosyasında muhafaza edilir.

(3) Birinci ve ikinci fıkralar uyarınca EKAP üzerinden kayıt edilme zorunluluğu getirilen iş deneyim belgeleri EKAP üzerinden kayıt edilmedikleri müddetçe ilanı veya duyurusu 1/7/2016 tarihinden sonra yapılan ihalelerde iş deneyimini tevsik için kullanılamaz.

(4) İlanı veya duyurusu 1/9/2014 tarihinden sonra yapılan ihalelerde, aday veya istekliler tarafından sunulan ve üzerinde EKAP belge numarası bulunan iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden sorgulanması zorunludur.” açıklaması yer almaktadır.


08.12.2016 tarihli ihale komisyon kararına göre 17.11.2016 tarihinde yapılan ihaleye altı isteklinin teklif verdiği, iki teklifin geçerli olduğu, başvuru sahibi Salihi İnşaat Mühendislik Pet. Gıda Teks. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin sunmuş olduğu iş deneyim belgesinin EKAP’a kaydettirilmediği gerekçesi ile değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin Mehmet Zeki Kalya’nın üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak Mehmet Selim Arık’ın teklifinin belirlendiği görülmüştür.


Yukarıda aktarılan mevzuat düzenlemelerinden ilanı veya duyurusu 31.08.2010 tarihinden sonra yapılan ihaleler için 01.09.2014 tarihine kadar düzenlenmiş iş deneyim belgelerinden sadece 4734 sayılı Kanun kapsamında yapılan ihalelere ilişkin olanlarının EKAP’ta yeniden düzenlenerek kayıt edilmesinin zorunlu olduğu, Kanun kapsamında bulunmayan ihalelere ilişkin düzenlenmiş mevcut iş deneyim belgelerinin EKAP üzerinden düzenlenerek kayıt edilmesi zorunluluğunun öngörülmediği anlaşılmaktadır.


Ayrıca ilgili mevzuat hükümlerinden 31.08.2014 tarihinden sonra düzenlenen iş deneyim belgeleri için herhangi bir kapsamın öngörülmediği, dolayısıyla iş deneyim belgesi düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşlar tarafından anılan tarihten sonra düzenlenen tüm iş deneyim belgelerinin EKAP’ta düzenlenerek kayıt edilmesinin zorunlu olduğu sonucu çıkmaktadır.


Fakat yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine göre yurtdışında o ülkenin yetkili mercileri tarafından düzenlenen belgelerinin EKAP’a kayıt zorunluluğunun bulunmadığı, çünkü yurt dışında yer alan kurumların EKAP’a kayıt ve EKAP üzerinden iş deneyim belge düzenleme yetkilerinin bulunmadığı, EKAP’a kayıt zorunluluğunun ancak yurt içinde belge düzenlemeye yetkili kamu kurum ve kuruluşlara taahhüt edilen, Kanun kapsamındaki yurtiçi veya yurtdışında gerçekleştirilen işler için düzenlenen iş deneyim belgeleri için olduğu anlaşılmaktadır.


Başvuru sahibi isteklinin sunmuş olduğu teklifi kapsamında iş deneyim belgesinin tevsiki amacıyla Irak Devleti Kürdistan Bölgesi Kooperatif Genel Başkanlığı tarafından 28.04.2015 tarih ve 71 sayı numarası ile düzenlenen yüklenici iş bitirme belgesinin sunulduğu görülmüştür.


Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerine göre, başvuru sahibi tarafından sunulan iş deneyim belgesinin yurtdışında o ülkenin yetkili mercileri tarafından düzenlenen bir iş deneyim belgesi olduğu, iş deneyim belgelerinin EKAP’a kayıt zorunluluğuna ilişkin hükümlerin bu iş deneyim belgesini kapsamadığı, bu belgenin iş deneyimin tevsiki amacıyla kullanılabilmesi için EKAP’a kayıt zorunluluğunun bulunmadığı anlaşılmış olup bu yönüyle başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu neticesine varılmıştır.


Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi Salihi İnşaat Mühendislik Pet. Gıda Teks. San. Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.


Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,


Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELEKTRONİK EKSİLTME NEDİR ? ELEKTRONİK EKSİLTME HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Nefaset Kesintisi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılmalıdır? Nefaset Kesintisi Nasıl Hesaplanmalıdır?

Kesin Hakediş sırasında Sopaj (Gelir Vergisi) Kesintisi Yapılır mı?